Slovenska cesta 87,
1234 Mengeš
  m: 041 741755
t&f: 01 7291066

E: info(at)sadnivrt.si
Pon-pet: 7-19h; sob 7-14
h.
Zelenjava

Rastline spreminjajo svet. Mislimo, da jih obvladujemo, imamo v lasti. Na nas najmočneje vpliva zelenjava in nam spreminja počutje in razpoloženje. Z zelenjavo se hranimo in gradimo telo.Povezuje nas z virom življenja in spreminja svet.


Življenje je zapleteno dogajanje, ki ga ni mogoče razumeti, lahko pa ga obvladamo.


Za največjo prehransko moč in kakovost zelenjave je bistvenega pomena, da se držimo njene sezone, za njen izkoristek pa je bistveno, da jo jemo vsak dan.


Zelo pomembno je, da izberemo najboljšo zelenjavo in pa kako je pridelana, da ne vsebuje preveč pesticidov, nitratov, ali pa premalo npr. rudnin.


Barve so življenje-jejmo oranžno, vijoličasto, zeleno! Bioaktivne snovi, ki jih nae telo dobi iz rastlin, spodbujajo razstrupljanje, varujejo pred oksidativnimi poškodbami zaradi prostih radikalov, varujejo pred rakom. Naše telo ima že samo razvite mehanizme tega kompleksnega ščita, ki pa zaradi sedanjega načina življenja in prehrane nima več naravno visoke odbojne moči.Tu priskočijo na pomoč barve in vonji sadja in zelenjave. Poleg vonjavih in barvitih sekundarnih presnovnin (karotenoidi, flavonoidi), je v sadju in zelenjavi še več drugih: fitoestrogeni, zaviralci encimov, saponini, fitosterini, terpeni, fenolne kisline


Kontaktirajte nas